2 Aralık 2013 Pazartesi

Adrese teslim atamalar


     Ağustos ayında gazetedeki bir ilan o dönem tartışmalara neden olmuştu. Tabi bir kesimce yine umursanmadı. Recep Tayyip Üniversitesi'nin öğretim elemanı ilanında gerekli şartların yanında atanacak personelin isimleri de yer almıştı.

   
     Sonra üniversite, sehven olmuş, çizelgenin herhangi bir resmi niteliği yokmuş, soruşturma açıklacakmış... RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz bunun üzerine istifa etmişti.
     Bu haberin yeniden gündemimde olmasının nedenine gelince; bu ilanda yer alan personeller görevlerine başlamışlar efendim. Hayırlı olsun! Yeni rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman: "Eğer atama yönetmeliğindeki şartlar varsa kadro verirsiniz. Tabii ki yanlış olan kriterler yerine ilanda isimlerin yer almasıydı." demesine rağmen ilandaki isimlere kadro vermesi de ilginç.
     Benzer bir olay 2011 yılında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne personel alımında da gerçekleşmişti. Orada alınacak personel ilanda isim isim belirtilmedi. Ancak şartlar isimleri işaret ediyordu. Bunun üzerine Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ilanda belirtilen özel şartlardan yola çıkarak, atama süresi bitmeden muhtemel atanacak 32 ismi notere onaylattı. Ne mi oldu? Ankara Tabip Odası'nın notere onaylı tahmin listesinin 31'i Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde kadro buldu. ATO Başkanı: "Adrese teslim atama yapıldı... Öyle kriterler konmuş ki başvuracak isimler belliydi." dedi. Süreç ATO tarafından yargıya taşındı. Ankara 5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş, YBÜ ise davaya değil "ATO'nun dava açma ehliyeti yok" diye karara itiraz etmiş ve yürütmeyi durdurma kararını kaldırtmıştır. ATO'nun yaptığı itiraz sonrasında Ankara 5. İdare Mahkemesi 9 Nisan 2012’de davayı esastan karara bağladı ve atamaları iptal etti. Gerekçeli iptal kararında; bu koşulların "bazı kişileri tarif eder mahiyette olduğu, böylece objektif değerlendirme imkanın ortadan kalktığı, ilana sadece oldukça spesifik olarak belirlenen şartlara haiz kişilerin başvuru yapabildiği", bu nedenle koşulların "keyfi ve kişiye özel bir nitelik taşıdığı" tespitinde bulunuldu. Mahkeme kararında, kadroya atanacak 31 ismin ATO tarafından önceden bilinip tespit ettirilmiş olmasını da, işlemin kişiye özel oluşunun bir göstergesi olarak ayrıca vurguladı.
     Recep Tayyip Erdoğan Üniveritesi'nde maalesef böyle birşey yaşanmadı. Merak ediyorum, işlerine başlayan doçentler nasıl öğrencilerinin yüzlerine bakıyor acaba? Nasıl bir eğitim veriyor? Torpil yapmanın inceliklerini de anlatıyor mudur derslerinde?
     Dürüstlük bir erdem değildir, insan olmanın şartlarından biridir sadece!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder